Geestkracht

FC Emmen blijft in de eredivisie. Een geweldige prestatie. Hoe is dat gelukt? Niet omdat elke voetballer van Emmen heel goed kan voetballen. Commentatoren gaven geen cent voor Emmen aan het begin van het seizoen. Maar er is meer dan het individuele talent. Zo is ook Ajax geen kampioen geworden en bekerwinnaar en bijna finalist van Championsleague omdat elke speler van Ajax wel heel goed kan voetballen. Niet het individuele talent geeft de doorslag, maar de bereidheid om alles wat je kan en in huis hebt in te zetten voor een gezamenlijk belang.

Samen voor iets gaan. De paradox is dat je aan de ene kant je persoonlijke belang in dienst te stelt van het gezamenlijke belang. Om aan de andere kant als individuele spelers tot grote hoogte te stijgen wanneer je je in dienst stelt!
Je merkt ogenblikkelijk aan een team of een groep mensen of de geest goed is of dat iedereen alleen met zichzelf bezig is. Die kracht die mensen samen ontwikkelen en die hen tot grote prestaties stuwt is geestkracht.
Geest(kracht) is niet te meten, te controleren of te bewijzen.

Je merkt dat het er is, door wat er gebeurt. Daarom spreekt de bijbel graag in beelden van wind en vuur over geestkracht.
Geesten kunnen een samenleving beheersen, maar ook kleinere verbanden zoals een familie, team, groep collega’s en of een buurt. Eén persoon kan al een geest meebrengen en opwekken die de sfeer in een groep gaat bepalen.
Nu is niet elke geestkracht heilzaam.
‘De geest is uit de fles’ betekent dat er iets op gang is gekomen dat schadelijk is, maar niet meer te beheersen en te keren. Hitler was een meester in het opwekken van zulke geestkracht.
En in onze samenleving voel je soms verharde tegenstellingen waar niet meer naar elkaar geluisterd wordt.
Geen handen meer geschud, maar gedreigd.
Geestkracht kan niet alleen mooi zijn maar ook gevaarlijk. Mensen kunnen hun talenten inzetten voor een beweging die vernietigt. Daarom spreekt de bijbel over geesten en over de Heilige Geest om onderscheid te maken.
Er zijn geesten die muren creëren, tegenstellingen aanwakkeren.
Zulke geesten komen vaak voort uit angst. Een jaloerse geest of geest van hebzucht bouwt ook niet op.

Maar ‘Heilige Geest’ wordt de geest genoemd die mensen verbindt en open maakt. Die geest heelt en komt voort uit Liefde. Heilige Geest wordt daarom gezien als Geest van God en Jezus. Als de geest die de hoogste wijze van leven uit de mens haalt.
Pinksteren is het feest van de Geest. Van de Heilige Geest wel te verstaan. Een feest om te vieren en ons te herinneren dat er verschillende geesten zijn. En ons af te vragen wat voor geest ons beweegt en waar die ons brengt. Of welke geest wij nastreven.
Want we hebben geest niet in de hand.

Maar we kunnen wel geesten in de fles houden of de ruimte geven. En zonder geest gaat het niet. ‘Geestdodend’ is geen compliment. Als iemand geen spirit (geest) toont, komt er niets van de grond.

Daarom wens ik u de ervaring van vuur en wind van de Heilige Geest, die door grenzen en gesloten deuren heen een beweging van liefde en openheid schept.

ds. Menso Rappold

Comments are closed.