De Pinksterbruid

Sharing is caring: delen is zorgen voor elkaar. De titel van een Engels kinderliedje dat ik vond op internet.

Een vrolijk liedje met een boodschap: door alles wat je deelt, zorg je voor elkaar. Is het waar, vroeg ik me af?

Een paar voorbeelden om het te onderzoeken: als je geld, eten of andere spullen deelt, zorg je zeker voor elkaar. Iets ontvangen kan fijn en nodig zijn, maar iets geven ook.                                                            

Als je je verhalen deelt met een ander, kan dat voor jezelf fijn zijn: om je hart te luchten of om de dingen eens goed op een rijtje te zetten.

Voor de ander met wie je het verhaal deelt, kan het fijn zijn om te ervaren dat het verhaal aan hem of haar wordt toevertrouwd. Of dat hij of zij om advies wordt gevraagd.

Delen kan ook zorgen voor de aarde zijn: (woon)ruimte en auto’s delen, de opbrengst van zonnepanelen. Dus ja, ik vermoed dat het vaak waar is: delen is zorgen voor elkaar.

Wat ook in dit plaatje past is collecteren. Aan de deur of in een kerk.

Voor een goed doel. Heel lang geleden, ging met Pinksteren een kinderstoet door de straten en stegen, onder aanvoering van de Pinksterbruid: een meisje in een witte jurk, versierd met heel veel bloemen. De kinderen zongen voor een kleine gift; vaak voor een liefdadigheidsinstelling als een weeshuis; soms voor zichzelf.

Een variant van Sint Maarten, zo lijkt het, maar dan in het voorjaar.

Jan Steen maakte er een mooi schilderij van: ‘de kleine collectant’.

Onze blik wordt direct getrokken naar het licht van het witte schort van het meisje (de Pinksterbruid), maar als je naar de rest van haar kleding en sloffen kijkt, rijst het vermoeden dat zij de kleine gift zelf hard nodig heeft. De hond zou symbool kunnen staan voor trouw zijn aan mensen die het nodig hebben dat er met hen gedeeld wordt.

En zo kom ik bij de gedachte van Pinksteren. Als je het verhaal uit de Bijbel daar op naslaat, kan je lezen dat de groep mensen die bij elkaar wilde blijven in de geest van Jezus tot een gemeenschap werd, waarin alles gedeeld werd. Opdat er niemand iets tekort zou komen.

In die traditie staan wij nog steeds. In de geest van het Goede. 

Misschien verkleed ik mij op 28 mei als Pinksterbruid en ga ik door de straten om te onderzoeken wat er dan gebeurt…..sharing is caring!

Met een hartelijke groet,

Helene Westerik

Bron immaterieel erfgoed Borne

Comments are closed.